El servei es basa en l’adaptació i desenvolupament del programa de programari lliure AtoM, desenvolupat inicialment pel Consell Internacional d’Arxius i utilitzat en l’actualitat per un nombre rellevant d’arxius de tot el món. En aquest sentit, la singularitat del projecte rau en:

-Proposta multilingüe

- Adaptació i desenvolupaments futurs del programa

- Prestació d’un servei que alliberi els professionals de l’arxiu de la responsabilitat d’haver d’assumir personalment els canvis en el programa

- La garantia d’un allotjament segur per als documents descrits i digitalitzats i la seguretat de poder fer accessibles els seus fons

- La possibilitat d’aconseguir una gestió integrada a un cost econòmic reduït

- La garantia d’una empresa i una institució docent de referència

Els serveis informàtics que permeten als responsables dels arxius alliberar-se de les preocupacions associades a la instal·lació i allotjament de programes per a la gestió arxivística en servidors informàtics, del manteniment i actualització d’aquests programes, del control de còpies de seguretat … disposant, amés, d’un servei de suport i consultoria per atendre les necessitats específiques de cada centre d’arxiu.

book01

AtoM

Disponibilitat d’ús del programa AtoM, adaptat a les necessitats de cada centre d’arxiu, al qual s’incorporen desenvolupaments específics per ampliar les seves funcions en relació a la gestió de l’arxiu, més enllà dels aspectes purament arxivístics. En concret, MOLÈCULA ofereix opcions de descripció arxivística adaptades a desenvolupaments específics de les normes ISAD (G) en diferents països i territoris; incorpora un mòdul de gestió de préstecs i desenvoluparà posteriorment mòduls adequats per a la gestió de consultes i d’usuaris. A més de la traducció a l’espanyol i català de la norma ISAD (G), incorpora les de les normes NODAC i DUBLIN CORE.

omeka

Per a una fase posterior s’ha previst la incorporació de recursos informàtics orientats a la difusió dels fons d’arxiu a través de la creació de recursos virtuals mitjançant el programa Omeka, utilitzat ja en nombroses institucions i projectes.

omeka